ÇALIŞANLAR “ALDIĞINIZ ÜCRET SEBEBİYLE BEYANNAME VERMEK ZORUNDA OLABİLİRSİNİZ! “
Değerli okurlar bugünkü yazımızın konusu hepimizin hayatını idame ettirebilmesi için gerekli olan ücretle ilgili. Bu konuda çok bilinmeyen fakat şahsen tanık olduğum, kontroller sırasında tespit edilmiş olan ve çalışanın cezai yaptırımla karşı karşıya kaldığı, birden fazla işverenden ücret alınması durumuna değinmek istiyorum.
Öncelikle ücretin resmi tanımına bakalım
Ücret belli bir işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar (hizmet karşılığının mal olarak verilmesi) ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen (konut, araç sağlanması vb.) menfaatlerdir.
Yani bir ödemenin ücret olabilmesi için üç unsuru olması gerekmektedir.
Ücretlerin vergilendirilmesi iki şekilde yapılmaktadır.
Şimdi önemli olan ayırıma değinelim.
Bir işverenden, alınan ücret işveren tarafından vergi kesintisi yapılarak devlete ödenir ve çalışanın ayrıca bir beyanname vermesi gerekmez.
Ancak bir vergilendirme dönemi içerisinde birden fazla işverenin yanında çalışarak ücret geliri elde etmekle birlikte
Gelir vergisi beyannamesi düzenlemek zorundadır.
Çalışan hangi ücretin ilk ücret olarak tespit edileceğine dair seçim yapmakta özgürdür. Ama idare burada en yüksek tutarda ücretin ilk ücret olarak seçileceğini kabul etmektedir.
İş yaşamınızın hiçbir döneminde yazımızda değindiğimiz olumsuzlukla karşılaşmamanızı diler saygılar sunarım.
Barış Köse SMMM
Yararlanılan Kaynak: TÜRMOB: Mali Mevzuat Yorum Uygulama Sirküleri/Son Düzenlemeler Işığında Ücret Gelirlerinin Beyanında Önemli Noktalar No:13 2022/2