E-ARŞİV FATURADA YENİ DÖNEM

E ARŞİV FATURADA YENİ DÖNEM

Dünya sanki eskisinden daha hızlı dönüyor. Zaman sanki daha hızlı geçiyor bugünlerde. Sürekli bir telaş içinde oradan oraya koştururken, dilimizden iki kelime eksik olmuyor. Teknoloji ve Dijitalleşme.

X Kuşağı olarak bizler hem çok şanslı hem de çok şanssızız. Çocukluğumuz, en güzel günlerimiz sokaklarda o sokak senin bu sokak benim koşuşturarak geçti.  Şimdi ise her gün yaşadığımız teknolojik gelişmelere ayak uydurmaya çalışıyoruz.

Mali Müşavirlik mesleğini seçmiş olan bizler, bu değişimleri en çok yaşayan meslek grubuyuz. İdare teknolojiyi en yüksek seviyede kullanmak isteyen devlet kurumlarından biri olarak yoluna hız kesmeden devam ediyor, neredeyse her ay yeni bir e-uygulama daha hayatımıza giriyor.  Son olarak 01/03/2022 tarihinden itibaren e-fatura mükellefi olmayan işletmelerin e-arşiv fatura kesme sınırı vergi mükelleflerinde 2000 TL’ye vergi mükellefi olmayanlara ise 5000 TL’ye indirildi. Ödeme kaydedici cihaz (yazar kasa) sınırı da 2022 yılı itibariyle 2000 TL olarak belirlendi. Bu iki uygulama yanyana geldiğinde bir işletmede vergi mükelleflerine kağıt fatura düzenlenmesine gerek kalmadığı anlaşılıyor.

İdare aynı zamanda e-faturaya ilişkin birçok yeni düzenleme yaparak sisteme dahil olacak mükellef grubunu genişletti. Örneğin gayrimenkul ya da araç satışı ya da kiralaması ile ilgili bir faaliyetiniz varsa ve 2020 ya da 2021 yılı cironuz 1.000.000 TL’yi geçmişse 01/07/2022 tarihinden itibaren e-fatura mükellefiyetine geçmek zorundasınız. Faaliyet alanına bakılmaksızın 2021 yılında 4.000.000 TL ciro yapan bir işletme de 01/07/2022 tarihinden itibaren e-fatura sistemine dahil olacak. Söz konusu bu işletmeler e-faturaya geçtiklerin yılın ertesi yılı ise e-defter uygulamasına geçmek zorunda. Ve öyle görünüyor ki bundan sonra da sınır her yıl biraz daha genişletilerek tüm vergi mükelleflerinin sisteme dahil olması sağlanacak.

2018 yılında katıldığım 20.Muhasebe Kongresinde Maliye Bakanlığı yetkilileri amaçlarının tüm sistemi tek bir çatı altında toplamak ve analizlerini bu sistem içinde anlık olarak yapmak olduğunu belirtmişlerdi. Şu an kullandığımız defter beyan sistemi ise bu anlayışının ilk adımı olarak biliniyor. Çok kısa bir zaman içinde tüm kayıtlı işlemlerin idarenin veri tabanına entegre bir şekilde çalışmaya başlayacak, Maliye Bakanlığının araştırma ve denetimlerini anlık olarak bu sistem üzerinden yapılacak ve vergi kayıp ve kaçaklarını teknolojinin tüm imkanlarından yararlanarak azaltılması sağlanacak.

Tüm işletme sahiplerinin bu sisteme ayak uydurabilmesi için artık zaman kaybetmeden bu konudaki en uygun teknolojiyi teknolojiyi işlerinin ayrılmaz bir parçası olarak devreye alması gerektiğini söylemeliyim. Bu anlamda ihtiyaca yönelik, kullanımı kolay, maliyeti düşük ve tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek birçok sistem mevcut. Yakın gelecekte huzur içinde olmak isteyen tüm işletme sahipleri bu sistemlerden faydalanmalıdır. Unutmayalım bugün aldığımız küçük önlemler, yarın yaşayacağımız büyük problemleri ortadan kaldırır. 

Muhasebe Ücreti Öde
E-Mükellef Girişi